Therapievormen

PMT

De psychomotore therapeut is sensitief voor signalen en mentaliseert voortdurend over (het gedrag van) de client. De therapeut reageert affectief en regulerend op (probleem) gedrag. Een pmt-activiteit wordt zó aangeboden dat de nieuwsgierigheid van de client wordt aangesproken en overspoeling, van sensaties, wordt voorkomen.
Lees meer
Placeholder Image
In de affectregulatiefase wordt door het werken met het vaktherapeutisch middel meer naar de uitwisseling van gevoelens en betekenis gezocht.

Roy vertelt dat hij volgende week samen met zijn voogd zijn biologische ouders gaat zien. “Vindt je het een beetje spannend om hen te zien?”, vraagt de pmt’er. Roy antwoordt niet. De pmt’er vraagt of hij nog weet hoe zijn ouders eruit zien. Roy benoemt de uiterlijke kenmerken van zijn ouders. De pmt’er stelt voor om met materialen zijn ouders uit te beelden.

“Mijn vader heeft een gouden tand”, roept Roy en pakt een geel dopje. “Later als ik groot ben wil ik ook een gouden tand”, hij wijst naar een tand in zijn mond. Roy toont zijn spierballen en vraagt of hij net zulke grote spierballen heeft als zijn vader. De pmt’er zegt dat hij dat volgende week kan vragen. Op dat moment maakt Roy zich klein en zegt: “dat durf ik niet”.

De pmt’er spiegelt zijn houding en benoemt: “ik zie dat je je klein maakt en naar beneden kijkt. Betekent dit dat je bang bent?” Roy knikt en zegt dat hij niet weet wat hij kan vragen aan zijn ouders.
Image

Ontvang onze

nieuwsbrief

Affectregulerende Vaktherapie is volop in ontwikkeling! Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang drie keer per jaar ons laatste nieuws.